Lisbeth Baks slægtssider

HjemBlogKontakt Opdateringer Om siden  Download  Sitemap 

       

Aneliste
Anetavle
Steder
Efterlysninger

 
 


 

 
Juleopskrifter 2006

Nu er det december måned, og i vores familie plejer vi at bage pebernødder. Det er noget ungerne altid har kunnet være med til, og som de stadig synes hører sig til, selvom de er blevet store. Resten af julebaget (dvs. klejner og måske brunekager) køber vi os til.

Da jeg var barn, bagte vi også altid pebernødder, og mor bagte brunekager. Hun lagde dejen dagen før, formede den til en rulle og satte den i kælderen natten over, så kagerne kunne skæres ud og bages næste dag.

Min mormor var kogekone. Når hun besøgte os lavede hun altid suppe med hjemmelavede kød- og melboller. Hun bagte også altid - boller og en chokolade- og en krydderikage. Bollerne måtte vi ikke spise varme, så fik vi ondt i maven, sagde hun. Mor gav os altid lov, når hun bagte - hun mente, at mormor kun sagde det, for at vi ikke skulle spise alle bollerne med det samme.

Mor bagte også andre småkager: rutebiler, bræddestabler, korendekager og vanillekranse. Mange af disse ved mine børn ikke hvad er - børn i dag spiser ikke meget kage.

Jeg har arvet mormors lille opskriftsbog. Man kan godt se, at det er en erfaren husmors. Alle selvfølgelighederne - såsom hvor lang bagetiden var, eller hvordan man lavede dejen, er ikke med.
 
Til venstre mormor Ane Cecilie Clausen med sit uundværlige forklæde. Til højre hendes opskriftsbog.

 Jeg har udvalgt nogle af opskrifterne (men pas på - jeg har ikke efterprøvet dem).
 

Se også julekortene fra sidste jul.
 

 
 

Denne side er udarbejdet af Lisbeth Bak. Alle rettigheder forbeholdes. Siden er sidst rettet 30/11 2006